R. Kaliňáka nahradil v mestskom zastupiteľstve M. Dinuš

16.05.2012 Bratislava

Bratislava 16. mája (TASR) – Náhradníkom za Roberta Kaliňáka (Smer-SD), súčasného ministra vnútra, ktorý sa v bratislavskom zastupiteľstve vzdal mandátu pre nezlučiteľnosť funkcií, sa stal Martin Dinuš (SaS-OKS). Na dnešnom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva to odsúhlasili poslanci. Dinuš zároveň zložil sľub poslanca.

Súčasného šéfa rezortu vnútra zvolili za mestského poslanca vo voľbách v roku 2010, mestského poslaneckého mandátu sa vzdal 4. mája. Podľa dnes platnej legislatívy nie je totiž funkcia člena vlády SR zlučiteľná s inou pozíciou v orgánoch verejnej moci. "Neočakávam, že by vo funkcii zotrvával," uviedol na aprílovom zastupiteľstve primátor Milan Ftáčnik. Ten je viazaný zvolať zastupiteľstvo do 15 dní od vzdania sa mandátu poslancom zastupiteľstva, aby si mandát mohol uplatniť prvý náhradník za príslušný volebný obvod. Kaliňák kandidoval v Petržalke za volebný obvod číslo 16.

Ako náhradník na funkciu poslanca je v rovnakom obvode s najväčším počtom hlasov (5194) Martin Dinuš. Ten je členom OKS a do mestského zastupiteľstva kandidoval za koalíciu pravicových strán SDKÚ-DS, SaS, KDH, Most-Híd a OKS. Na zasadnutí mandátovej komisie 14. mája Dinuš tiež podpísal prehlásenie, že voľný mandát prijíma.

Z bratislavského zastupiteľstva z titulu výkonu funkcie člena vlády už v apríli odstúpil aj Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý je ministrom školstva, vedy, výskumu a športu.

Poslanci dnes zároveň schválili zmenu zasadacieho poriadku, a to nielen pre aktuálnu výmenu. Poslanec Jozef Havrilla taktiež vystupuje z klubu SaS a OKS a pridáva sa k Smeru-SD. Zmena platí oddnes.
 

Vyberte región